Fondkommentarer

 • Stark återhämtning i oktober efter den sura septembermånaden

  2021-11-10

  Börserna har under oktober återhämtat sig rejält sedan nedgångarna i september. Stockholmsbörsens breda index, OMX Stockholm GI steg med 5 procent under månaden. I USA steg indexen S&P 500 och Nasdaq med cirka 7 procent vardera.

 • Dystert på börsen under september

  2021-10-11

  Den svenska börsen har under september tappat i värde. Indexet OMXS30 sjönk med nästan 4 procent och det breda indexet OMXSGI tappade strax över 6 procent.

 • Glädjeskutt för svenska ekonomin under det tredje kvartalet

  2021-09-07

  Den svenska börsen har under augusti inte varit lika självklart uppåt som vi är vana med. Det breda stockholmsindexet OMXSPI steg dock ändå med 0,75 procent men storbolagsindexet OMXS30 sjönk med -0,79 procent. Sedan 1 januari 2019 har OMXSPI gett positiv avkastning under 27 av de senaste 32 månaderna. Det är ett otroligt facit vilket gör att stockholmsbörsen ligger i absoluta topp bland världens börser. Senast indexet hade en negativ månad var oktober 2020. Hittills under 2021 är indexet upp med nästan 29 procent att jämföra med det amerikanska indexet S&P 500 som under samma period är upp 22 procent och europaindexet Euronext 100 som är upp 18 procent.

 • Avtagande tillväxt och avtrappning av Riksbankens stödköp

  2021-08-11

  Den svenska börsen har under juli månad varit ovanligt volatil med ganska stora svängningar. Ofta ser vi relativt små rörelser under somrarna, men denna månad steg storbolagsindexet OMXS30 med 4,7 procent och breda indexet OMX SPI steg med hela 7,4 procent. I USA steg indexen Nasdaq och Dow Jones 1,16 respektive 1,25 procent samt i Storbritannien sjönk det breda FTSE 100 med cirka 1,3 procent.

 • Fondkommentar juni - Historiskt starkt halvår på börsen

  2021-07-09

  Juni månad är nu slut och vi kan i och med det summera årets första halva. Man kan klart konstatera att den svenska börsen har gått på högvarv och att detta halvår går till historien som ett av starkaste någonsin. Indexet OMXS30 stängde månaden, som svängde ganska mycket, på plus 0,95 procent. Halvårsavkastningen summeras till hela 20,72 procent. Det globala indexet MSCI World har under samma period avkastat cirka 12 procent.

 • Fortsatt uppåt på börsen och signaler om ökad inflation

  2021-06-07

  Den svenska börsen fortsätter sin resa uppåt och breda index OMXSPI var upp 1,7 procent under maj. Årets uppgång låg per den sista maj på 18,73 procent. Globala index MSCI World avkastade under samma period cirka 10 procent.

 • Fondkommentar april - Svenska börsen i topp under 2021

  2021-05-10

  Den svenska börsen har gått starkt under månaden och det breda indexet OMXSPI steg med 2,73 procent. Årets uppgång fram till sista april landar på imponerande 16,8 procent. Med det ligger Sverige i absoluta toppskiktet av världens börser under 2021. Under april har många företag släppt sina kvartalsrapporter och majoriteten av rapporterna har varit positiva. Även om det såklart finns många bolag som har det kämpigt, så ser majoriteten av börsbolagen ut att vara välmående. Svensk ekonomi går starkt och BNP är nästan uppe på samma nivå som innan börskraschen i mars förra året.

 • Revansch för värdebolagen

  2021-04-09

  Den svenska börsen har gått mycket starkt under mars och det breda indexet OMXSPI var upp hela 7,7 procent under månaden. Utvecklingen sedan årsskiftet ligger på imponerande 13,7 procent. Storbolagsindexet OMXS30 har gått ännu starkare. Med dessa siffror ligger den svenska börsen i topp globalt sett, vilket till viss del beror på börsens sammansättning. Den svenska börsen består till stor del av värdebolag och cykliska bolag, och en mindre del tillväxtbolag. Sedan årsskiftet har den amerikanska 10-årsräntan stigit kraftigt, visserligen från rekordlåga nivåer, men ändå i rask takt uppåt. Stigande långräntor brukar generellt sätt gynna just värdebolag och det har under årets början skett en rotation i investeringsviljan från tillväxtbolag till värdebolag.

 • Stigande räntor ger skakig börs

  2021-03-08

  Det svenska indexet OMXS30 startade månaden bra med två starka veckor. Från mitten av månaden var det sen något skakigare, men indexet stängde ändå till slut på cirka 3 procents uppgång för februari. Trots att det börjar se lite skakigare ut på börsen än det gjort sedan återhämtningen började så är vi inte allt för oroliga. De stöd och stimulanser som rullats ut har gett ordentlig skjuts till börsen, men detta börjar nu avta. Det är också helt naturligt att börsen börjar svaja lite efter en så stark period, då det mesta som är positivt nu börjar vara inprisat i dagens nivåer. Dock tror vi fortfarande att börsen har mer att ge, både på grund av att vaccineringen fortsätter att ge effekt, samt att arbetslöshet, ränteläge och andra faktorer inte ger anledning till någon stor oro.

 • Nyheterna om covid-19 fortsätter att styra börsens riktning

  2021-02-08

  Börserna hade en bra start på året och det var breda uppgångar under årets första veckor. Månaden avslutades dock något mer pessimistiskt, men svenska börsen lyckades ändå stänga månaden på plus 2,5 procent. I USA och Europa var det dystrare och börserna stängde på minus cirka 1 procent vardera.

 

Arkiv

Visa nyheter från